top of page

Muziek en beeld

Welke muziek moet er worden gedraaid? Je kunt ook beeld laten zien. Is dat niet aanwezig op de locatie zelf, dan is het in te huren. Misschien wil je wel het beeld aankleden met collages van echte foto’s. Welk nummer moet er sowieso gedraaid worden tijdens jouw afscheid?


Foto: van de Italiaanse illustrator I Monica Barengo

Het Koningslied. Liefst live, iedereen zingt mee met grote cringe in het hart. Hoe pathetischer, hoe beter. Ik heb zoveel goede herinneringen aan dit lied. Ik ben de enige die het niet haat. En ik vind het gewoon fantastisch dat we als volk een cadeau geven aan de koning, en dat het dan dit lied is. Dat is gewoon heel grappig.


Wat altijd prachtig is, is livemuziek. De mooiste begrafenis die ik tot nu toe heb begeleid was van een meneer die tot heel laat in zijn ziekte nog op celloles zat. Zijn cellodocenten speelde naast het graf het laatste muziekstuk waar ze aan hadden gerepeteerd. De lange laan die naar het graf leidde werd hij gedragen door zijn gezin. Het was een koude ochtend, het was vroeg. Het was alleen dat. Het was prachtig.


En, zoals vaker dit afgelopen jaar, ging er iemand dood die als er geen pandemie was geweest wel honderden belangstellenden had gehad bij de afscheidsbijeenkomst. Alle belangstellenden werd gevraagd een foto van zichzelf te maken met een kaars, deze foto’s zijn met elkaar in een soort collage gezet en zijn tijdens de bijeenkomst zichtbaar geweest. En zo kun je van alles bedenken om het beeld vorm te geven. Dit was een internationale aangelegenheid, en de livestream uitzending werd zelfs Engels ondertiteld.


Foto’s die langskomen tijdens een afscheid vind ik altijd een genot. Vakantiefoto’s van vroeger, met het gezin. In korte broek met uitzicht op Vallon-Pont-D’arc. Het is grappig om te zien hoeveel overeenkomsten er zijn. Het is vaak wel een vrolijk beeld. Hoewel we natuurlijk allemaal weten dat het niet allemaal vrolijk is. Het leven. Het is geploeter. Net als familie, het kan net zoveel liefdevol als ingewikkeld zijn.


Bij mij moet er in ieder geval geploeterd worden door een cameraroll vol selfies, als mijn nabestaanden foto’s gaan verzamelen. Maar goed, het is dan ook mijn feestje.

Opmerkingen


bottom of page