top of page

Verblijf tot de dag van de uitvaart


Waar verblijft je dierbare tot de dag van de uitvaart? En hoe hou je eigenlijk iemand ‘goed?’. Hieronder neem ik je mee in het proces en de opties.

Glass coffin I Curated by: Everden Rust Funeral Services & Crematorium in Canada

Vanaf het moment dat iemand is overleden tot de dag van het afscheid, zal het lichaam van je dierbare ergens moeten verblijven. Is iemand in het ziekenhuis overleden dan zal deze persoon automatisch naar het mortuarium van het ziekenhuis worden gebracht. En dan kun je als familie rustig nadenken wat de vervolgstappen zullen zijn.


Een lichaam zal moeten worden gekoeld om het bederf uit te stellen. Er zijn ook andere manieren om een lichaam ‘goed’ te houden. Biosac bijvoorbeeld, een zakje met actieve koolstof en geïmpregneerde klei, die koelen overbodig maakt. Balseming is ook een optie, dan wordt er formaline in de bloedvaten gebracht. Hierdoor worden de eiwitten in het lichaam gefixeerd en zal het ontbinden uitgesteld worden. Ook bij deze methode is geen koeling nodig. En zo zijn er nog meer mogelijkheden.


Technisch allemaal hè!

En dan hebben we het nog niet gehad over waar iemand zal verblijven.

Thuis in de serre waar iemand altijd zat? In het schuurtje waar er altijd druk geklust werd? In een uitvaartcentrum al op de begraafplaats, want wel zo praktisch, geen gesleep en ge-heen-en-weer met je dierbare.


Er kunnen zoveel overwegingen meespelen om tot een besluit te komen. Neem er de tijd voor en spreek vooral hardop je gedachtes uit erover.


Ik zie het zelf wel een beetje voor me zoals op de afbeelding. Hoewel begraven/cremeren in een glazen kist niet de bedoeling is. Maar juist in natuurlijke materialen die biologisch afbreekbaar zijn. Door het beeld krijg ik helemaal zin om in prachtig licht tussen de varens in het groen te liggen, maar goed, dat doe ik dan wel bij leven. Iets makkelijker te realiseren.


Comments


bottom of page