top of page

Locatie van het afscheid nemen


Je kunt kiezen voor de aula van een crematorium of begraafplaats, maar dit hoeft niet. Denk na wat je belangrijk vindt qua sfeer, grootte, binnen of buiten, knap gebouw of herinneringen aan de plek?Graag zou ik iedereen uit die aula van een crematorium halen! Hoewel er zijn echt heel prachtige aula’s, maar heel vaak zijn ze minder prachtig. En er zijn zoveel mogelijkheden. Op een of andere manier, als het gaat om een uitvaart, wordt er automatisch gedacht ‘dat moet toch op de begraafplaats’. Niets is minder waar. Kijk, de crematie zelf, of de graflegging, gebeurt op die locatie. Want dat kan niet in je achtertuin. Maar wat daarvoor of daarna gebeurt, kan op heel veel plekken. En op heel veel manieren.


Bij een uitvaart wordt er automatisch gedacht ‘dat moet toch op de begraafplaats’. Niets is minder waar.

Daarom is het zo goed om voordat het zover is er al over na te denken. Op het moment zelf, is er al zoveel om over na te denken, dat het gemakkelijker is om terug te grijpen naar iets wat je kent. Maar als je al met elkaar heb gefantaseerd wat mooi zou zijn, dan kun je daar heel veel uit halen.


Samen een wandeling maken met de speeches en muziek op je koptelefoon door een gebied waar iemand graag liep. Over de hei, wellicht een picknick onderweg met het lievelingseten van je dierbare gemaakt door familie en vrienden, of als je dat wil uitbesteden, van de allerleukste vrouwen van Studio Buik. Voor meer informatie over een afscheidswandeling klik dan hier.


Maar ook een mooi gebouw in de stad of het dorp waar iemand woonde of graag kwam. Misschien wil je helemaal geen georganiseerde ceremonie, maar ongedwongen samenzijn rondom je dierbare met dansen, muziek en huilen. En lachen. Zoek, durf hardop te denken, met elkaar. Zo kom je tot iets wat qua sfeer recht doet aan degene die is overleden. En dat, dat is wat altijd resoneert. Wat je helpt in de periode die daarna komt. Omgaan met de nieuwe realiteit. Het verhaal wat je met elkaar hebt gemaakt op die dag, en die dagen ervoor.


Misschien wil je helemaal geen georganiseerde ceremonie, maar ongedwongen samenzijn rondom je dierbare met dansen, muziek en huilen. En lachen.

En hetzelfde geldt voor die aula. Als dat is wat klopt, rust geeft, een goed gevoel, dan is dat het. Kies wat klopt.

Комментарии


bottom of page